Random Session III. - atoszphotography

Random Session III.

Folytatódik a Random Session fotósorozat! Az első sikereket követően nincs megállás, máris itt az új téma. Visszatérünk a városba és belevetjük magunkat az éjszakai életbe. Na jó, nem, de a sötétsége igen. Talán ellentmondásos lehet, hogy sötétben akarunk fénnyel leképezni bármit is, de higgyétek el, lehetséges! Hogyan? Kiderül a Random Session alkalmával. :)

AMS_NIGHT_28

A következő téma tehát az esti/éjjeli fotózás lesz. Inspiráció gyanánt alább találhat mindenki néhány fotót. Persze a konkrét téma csak rajtunk, a résztvevőkön múlik majd - ezért is random az egész. Ahogy haladunk előre, úgy adunk majd egymásnak ötleteket a kompozíciókkal kapcsolatban, osszuk meg egymással a tapasztalatokat és tippeket. Egy kis kedvcsináló, avagy "Mire számítsunk az esemény során?". Először is mindenki elsajátíthatja a képalkotás fortélyait a sötétben. Ezt követően készítünk néhány látványos utcaképet, megpróbálunk fénnyel írni az éjszakában, megpróbálkozunk a lightpainting technikával, valamint, ha lesz rá érdeklődő, kipróbálunk még egy különlegességet valahol Dunaszerdahely határában. 

Végezetül néhány fontos tudnivaló:

Helyszín: Dunaszerdahely, városközpont és külváros 
Időpont: 2016. május 28., 20:00 (gyülekező a kultúrház előtti téren)
Téma: éjszakai fotók 
Kellékek: egy saját gépre lesz szükség, minden mást (állványt, monopodot, nagy fényerejű zseblámpát) biztosítok. Nem árt azért, ha mindenki hoz magával egy saját elemes kislámpát, valamint egy láthatósági mellényt és/vagy egyéb világító, foszforeszkáló eszközöket, mert a biztonság az első!

Az esemény ingyenes és bárkit szeretettel várunk. Csak annyit kérünk, hogy mindenki jelezze részvételét. Jelentkezni az esemény facebook oldalán lehet.


Beszámoló

Felemás közös fotózáson vagyunk túl. Sajnos az előre eltervezett feladatokat nem sikerült maradéktalanul elvégezni, mivel sürgetett az idő szombat este. Úgy nézett ki, vihar lesz, így nem volt lehetőség kipróbálni az úgynevezett lightpainting technikát. Elmaradt továbbá a dédelgetett, fejben oly sokszor megálmodott meglepetésfotó is, de ígérem, ezt valamikor elkészítem és megmutatom nektek :) Végül aztán nem lett a viharból semmi! De összességében azért így is sikeres volt a harmadik Random Session.

Amit viszont sikerünk megnézni szombaton, hogy miként lehet elbánni a sötétséggel. Illetve egész pontosan kihasználni azt! Megtanultuk, hogyan lehet érdekes fotókat lőni alkonyatkor, naplemente után és teljes sötétségben (már ami a természetes fényeket illeti). Jöjjön most némi ízelítő az elhangzottakból!

RANDOM SESSION_13

Sötétben fotózni könnyebb, mint hinnénk! Csak annyi kell hozzá, hogy betartsunk néhány alapszabályt. Az első és legfontosabb az állvány használata. A kevés fény megköveteli a hosszú záridőt. Olyan hosszút, amit már biztosan nem tudunk kézből megtartani. Egy tipp azoknak, akik nem szeretnének méregdrága felszerelésre költeni: állvány helyett tökéletesen megteszik a különféle kőfalak, padok, szemeteskukák vagy akár a járdaszegély is! Bármi, amire fixen rögzíthetjük a gépvázat. A szombati fotók is ezzel a technikával készültek, az állvány elő se került a tokjából! Okos tanács No. 2: ha így fotózunk, kelleni fog valami támaszték a lencse alá, hogy megemelje azt (és ne a kuka vagy a pad látszódjon a fél képünkön). Erre kiválóan működik pl. a lencsevédő sapka, ha vastagabb alátét kell, akkor pedig a mobiltelefon (én ezeket szoktam segítségül hívni a képen látható módon):

elnézést a telefonos képminőségért, a gépem épp alá volt támasztva :D

Egy következő szabály, amit érdemes megfontolni sötétben való fotózáskor, az a beállításokra vonatkozik. Dióhéjban, ha csak lehet (márpedig állvány vagy támaszték használata esetén lehet), használjunk 100-as ISO-t (nyugi, így is elég képzaj lesz majd a fotókon). Ha vízfelület vagy égbolt is látható a képen, állítsuk a rekeszt a lehető legszűkebbre (kb. f/16-22), hogy megkapjuk a várt selymes hatást. Ezen felül hosszabb záridőnél szebbek lesznek a fények, drámaibb hatású lesz a teljes kép. Érdemes még odafigyelni az időzítésre! Egy éjszakai fotó akkor igazán szép, ha az égbolton még láthatóak részletek. Persze ha raw formátumban fotózunk, akkor könnyebb ezeket a részleteket előcsalni, de azért akkor sem várhatunk a végtelenségig (szintén a keletkező képzaj miatt). Érdemes tehát a naplementét követő egy-másfél órában fotózni a várost. Még egy hasznos kütyü estére: távkioldó! Mivel hosszú záridővel dolgozunk, még inkább törekednünk kell arra, hogy a kép éles legyen, a gépváz pedig ne mozduljon be. Ahogy lenyomjuk az exponáló gombot, kezünktől beremeghet a gép, a fotó pedig életlenné válhat. Ezt hivatott elkerülni a távkioldó szerkezet, amely segítségével úgy készíthetünk képet, hogy nem kell hozzáérni a fényképezőgéphez. További előnye még, hogy az eredetileg megadott 30 másodperces záridő felett is készíthetünk fotót, ha a B-módot használjuk (ez az üzemmód sajnos nem található meg minden fényképezőgépnél). Így addig exponál majd a gépünk, amíg nyomva tartjuk a kioldó gombját. Újabb okos tipp, ha nem akarunk költekezni: használhatjuk az önkioldó funkciót is, ami legalább olyan jól végzi a feladatát (már ami a stabil képet illeti). Állítsuk kb. 2 másodpercre, nyomjuk le a gombot, majd lépjünk hátrébb a fényképezőgéptől.

Amire még érdemes odafigyelni (és bekészíteni tartalékot), az az akkumulátor. Hosszú záridő használata esetén ugyanis sokkal hamarabb lemerül a gépünk aksija, mint ahogy azt megszoktuk. Érdemes tehát tartalékot bekészíteni belőle. Nehézséget okozhat még a gépünk számára az autofókusz használata és a fénymérés is. Ha jártasabbak vagytok, amit csak lehet, érdemes manuális módban használni a jobb eredmény érdekében! Bízom benne, hogy ezzel a kis összefoglalóval mindenki okosabb lett, akik pedig részt vettek az eseményen, azok is átismételhették az ott megtanultakat (a teljesség igénye nélkül). A következő Random Sessoin időpontját és témáját keressétek itt az oldalon valamint a facebookon! Hamarosan jelentkezem a részletekkel :)

Powered by SmugMug Log In