1220_TOP5+1 2016 - atoszphotography

TOP 5+1

Ha hiszitek, ha nem, ismét egy kalandos hét áll mögöttem. Azt, hogy mi legyen az éppen aktuális blogbejegyzésem témája, már napokkal előbb kitalálom és fejben elkezdem előkészíteni magát a posztot. Aztán az esetek 90 százalékában közbelép egy sorsszerű, felsőbbrendű erő és egy olyan eseményt görget az utamba, ami teljesen megváltoztat mindent. Nem történt ez másként most sem! Eredetileg ugyanis ma a győri karácsonyi vásárról szerettem volna veletek képeket megosztani. El is jutottam, körbe is néztem, azonban bizonyos események sora (mint pl. hogy elfelejtettem sapkát-sálat vinni - de legalább az állvány ott volt) meggátolt engem abban, hogy egyáltalán előkerüljön a gép a táskából.

Ehelyett aztán előrehoztam a jövő hétre tervezett kis szösszenetet, ami egy amolyan évösszefoglaló bejegyzés lett volna (illetve lesz is, most, mindjárt azonnal). Tavaly már volt ilyen, és úgy gondoltam, idén is megejtek egy kis summázást, megmutatom nektek, számomra melyek voltak a kedvenc felvételeim az elmúlt 365 napból. Kezdjük ott, hogy nagyon gyorsan elszaladt a 2016-os esztendő, szerencsére tele izgalmas fotózásokkal. Többször megfordultam a Slovakia ringen, eljutottam néhány igazán különleges és csodaszép természeti terepre is és eseményekből is kijutott bőven. A Random Session nevű fotósorozat is az idei év "számlájára" írható, szóval nem is volt olyan rövid ez a 2016!

A bő termés ellenére megpróbáltam kiválasztani a számomra legkedvesebb fotókat. Szeretném azonban leszögezni, hogy nem akarom egyikre sem rásütni az "ötödik" vagy az "utolsó" jelzőt. Minden kép más-más tematikájú, nem lenne szerencsés őket rangsorolni. Felidézem majd a felvételekhez tartozó történeteket is, remélem még emlékszem rájuk :D

Kezdjünk egy természet témájúval! Ezt a fotót egy Dunaszerdahelyhez közeli kis horgásztó partján sikerült készítenem. Az érdekessége, hogy a víztükörben valamiért teljesen más  színekben pompázott a táj, mint a naplementében. A képfeldolgozó programmal sikerült még jobban kiemelni ezt a különleges, ritkán előforduló hatást.

A második felvétel a sorban az autósport világából érkezik, noha alig vehető ki rajta versenyautó. A lényeg a fotón ez a pici lány, akinek mindig elfelejtem a nevét. Teljesen véletlenül sikerült lekapnom, amint anyukájával  épp azt figyeli, ahogy a papa (Yvan Muller túraautós legenda) bekászálódik a kocsijába. Nem akartam tolakodó lenni és a kislány arcába nyomni az objektívet, igazából nem is az volt a cél, hogy őt lekapjam, a körülmények azonban mégis kedvezően alakultak és megszülethetett ez a fotó.

A következő egy koncertfelvétel (mint az látszik is). Igazából sok magyarázatot nem igényel, már a helyszínen élőben is jól mutatott ez a háttérvilágítás, amikor az énekesnek csak a sziluettje látszott. Szerencsére sikerült jól megörökítenem ezt a momentumot :)

Vissza az autósporthoz - sose gondoltam volna, hogy egy garázsban parkoló versenygép ennyire le tud nyűgözni! Megannyi idén készült fotó közül, amiken suhannak vagy épp törnek ezek a szörnyek, ez lett a kedvenc. Épp sétáltam a boxban, elfordítottam a fejem és megláttam ezt a kompozíciót. Kellett egy kis idő, hogy összeálljon a fejemben a kép, de szerencsére visszaléptem és megtaláltam azt a szöget, ahol mindkét kocsi (két új építésű Seat) ledlámpája jól látszik.

Aki követte az év során a blogbejegyzéseket, az bizony tanúja lehetett annak a vesszőfutásnak, amin keresztül mentem természetjáró/védő barátaimmal együtt. Azt, hogy milyen nehéz jó képet készíteni egy lepkéről, csak sejtettem. Az igazság akkor derült ki, amikor meg is próbálkoztam vele. Nagyon sok elszalasztott alkalom után aztán úgy hiszem, lassan ráéreztem a lényegre. Ez lett az egyik legjobban sikerült kép. Igaz ez nem egy lepkekülönlegesség (fogalmam sincs a fajtájáról, de tudom, hogy gyakori és szinte mindenhol megtalálható), de legalább volt olyan kedves és nyugton maradt, amíg elkészült róla a felvétel :D

Végül pedig szokás szerint a ráadás! Idén megpróbálkoztam valami újjal. Valahol talán a tárgyfotózás és a reklámfotózás közelében állhat az a műfaj, amivel kísérleteztem. Mindenesetre tény, hogy stúdiófelszerelés (és egy stúdió) kellett volna a tökéletes fotóhoz. Nekem azonban csak egy üveglap és néhány kivi állt a rendelkezésemre, de azért tettem egy próbát. Mint oly sokszor, most is azzal dolgoztam, ami a rendelkezésemre állt. A végeredmény? Nos, talán nem a legjobb, de megérte azt a bizonyos próbát! ;)

Ezekkel a fotókkal szeretnék békés, boldog karácsonyt és sikerekben gazdag új évet kívánni minden kedves olvasómnak! A blog a közelgő ünnepek miatt kicsit szünetel, de amint visszaálltunk a normális kerékvágásba, minden ott folytatódik, ahol most abbamarad :)

Powered by SmugMug Log In