1115_Egyik vagy másik? - atoszphotography

Egyik vagy másik?

Aki egy kicsit is behatóbban foglalkozik a fotózással, az pontosan tudja, hogy a profibb (tükörreflexes) fényképezőgépek piacán két nagy gyártó verseng a kegyeinkért (és a pénztárcánk tartalmáért). Akiknek ez így nem mondott volna semmit, azoknak a Nikon és Canon nevek biztosan ismerősen csengenek majd. Az internet tele van olyan cikkekkel, összehasonlításokkal és blogbejegyzésekkel, amelyek megpróbálják eldönteni, melyik a jobb márka a kettő közül. De vajon kinek lehet hinni ezen a téren?

A mai blogbejegyzés témáját Anna adta a számomra, aki azzal keresett meg, hogy segítsek neki választani valamilyen fényképezőgépet egy bizonyos értékben. Rövid kérdezz-felelek után sikeresen belőttem a céltípust: nem bridge masina kell ide, hanem valami komolyabb csúzli! Megnéztük tehát a környék műszaki boltjaiban a tükrös apparátusokat. Nem kell hozzá nagy jóstehetség, hogy főként a Nikon és a Canon gyártmányaiba botlottunk. Aztán jött az elkerülhetetlen kérdés: "De melyik a jobb?"

(free stock photo)

Helyénvaló a kérdés, választ adni azonban nem ilyen egyszerű. Ahogy már a bevezetőben is említettem, egy csomó írás és videó foglalkozik ezzel a témakörrel. Vannak, akik konkrét típusokat hasonlítanak össze, mások megpróbálják megtippelni, összességében melyik gyártó termékeivel érdemes fotózni. A legtöbb ilyen összevetésnek azonban az a problémája, hogy nem az egyszerű, alap kategóriás gépekkel foglalkoznak. Márpedig az ember fia/lánya ezekkel vág bele a fényképezésbe a legelején, később pedig, amikor már komolyabb masinát vásárol, akkor meg úgyis saját tapasztalataira hagyatkozik. Érdemes leszögezni, hogy nincs sok különbség a két márka termékei között, hozzávetőlegesen tudásszintet tekintve is megtalálható mindkét gyártó típusai között ugyanaz a szint. De akkor mégis mi dönt?

(free stock photo)

A válasz: a személyes tapasztalat. És ha az nincs? Akkor... a véletlen, vagy esetleg mások (hozzánk közel álló személyek) befolyása. Annak idején, amikor az első tükrös gépemet vásároltam, nem segített senki (közvetlenül). Persze én is kikértem néhány fotós barátom véleményét, de mindenki a magáét fújta: a Nikonos azt hogy Nikon, a Canonos azt hogy Canon. Aztán betévedtem a boltba, és valamiért előbbire esett a választásom. Olyannyira, hogy a másik márkával nulla a tapasztalatom. Félreértés ne essék, ez nálam nem elvi kérdés, egyszerűen csak nem volt rá alkalmam, hogy kipróbáljam a "másik csapat játékosát". És most már bizonyosan állíthatom, hogy a következő gépem is Nikon lesz!

(free stock photo)

Visszakanyarodva az összehasonlításhoz: hiába is kerestem, kutattam a neten, sehol sem találtam olyan összegzést, ami kerek-perec kimondaná, hogy ez vagy az a jobb. Éppen ezért megkérdeztem egy kedves fotós ismerősömet, mi a véleménye a témakörben, mit ajánljak Annának. Ő röviden így összegezte a meglátását: a Canon drágább, a Nikonhoz pedig olcsóbbak az objektívek. Hozzáértők (és mindkét márkát használók) szerint a Canon azért drágább, mert technikailag mindig egy fél lépéssel többet tud egy adott gép, mint Nikonos párja. Persze hallottam már olyat is, hogy aki profi fotókat szeretne az ne kezdjen a sárga-fekete márkával semmit. Aztán persze kiderült, hogy egy csomó professzionális fényképész is dolgozik ennek a gyártónak a termékeivel.

analog single-lens reflex camera

(free stock photo)

Száz szónak is egy a vége: gépváz vásárlásakor mindig a személyes tapasztalataitokra támaszkodjatok, ha van ilyen. Ha nincs, akkor fogjátok jól kézbe, markoljátok meg, nézzétek meg, mennyire ül a kezetekbe a gép. Figyeljétek meg jól, hol helyezkednek el a gombok, kézre áll-e mindegyik. Ha van rá lehetőség, kapcsoljátok be és fussatok végig a menüsoron is, hogy az mennyire átlátható a számotokra. Egy kezdő, belépő gépnél úgysem lehet nagyon mellényúlni - bár egy ilyen jószág egy életre elkötelezhet titeket egyik vagy másik gyártó mellett. ;)

(free stock photo)

U.i.: Ha ez nem jött volna le eléggé, egyik márka mellett sem tettem le a voksomat, mert amit itt leírtam, az csak egy személyes meglátás. Egyik kameragyártó vállalat sem támogatta ezt a bejegyzést.

Powered by SmugMug Log In