1108_Hátizsák vagy válltáska? - atoszphotography

Hátizsák vagy válltáska?

Ahogy böngészgetek a neten és nézegetem a különféle fotósok oldalait, blogjait és közösségi elérhetőségeit, úton-útfélen beleszaladok "What's in my bag?" (Mi van a táskámban?) videókba. Ezekben az említett kollégák jellemzően elmesélik, hogy ők valójában nem is használnak sok felszerelést, csak - és itt jön a több ezer euró értékű kütyüket tartalmazó lista felsorolása. Én magam nem is tudnék és nem is szeretnék ilyen videót készíteni, de ma mégis a táskákkal fogunk foglalkozni!

Gondolom most a hölgyek szeme felcsillant a varázsszó láttán :D De van egy rossz hírem, nem női kiegészítőkről fogunk diskurálni, hanem fotós felszerelésről. Eszembe jutott ugyanis, hogy ha már a táskám tartalmával nem foglalkozom (nem látom ugyanis sok értelmét), akkor miért ne járhatnám körbe magának a tárolóeszköznek a kérdését. Sok probléma vetődik fel ugyanis a megfelelő hordozóeszköz kiválasztásánál (nálam legalábbis így volt). Az első tasi, ami a birtokomba került, egy pici de praktikus darab, amit az egyik elektronikai cikkeket forgalmazó áruházban szereztem be. Történt ugyanis, hogy a fényképezőgéphez elvileg ígértek egy "szütyőt", ami valahogy végül mégis elfelejtett belemászni a dobozba. Biztosan most is ott sír valahol a raktár mélyén (vagy épp jó szolgálatot tesz valahol egészen máshol - de persze nem feltételezek semmi rosszat). Így aztán hamar szükségem volt egy táskára, ami védi, tárolja és szállítja is a felszerelést. Így esett a választás (más opcióm nem nagyon akadt) erre a darabra:

Amit tudni kell erről a jószágról: praktikus, könnyű a használata, strapabíró (mindjárt alátámasztom ezt egy történettel). Ami a hátránya, hogy nagyon kicsi, nehéz benne elrakni a felszerelést, pedig nincs is sok cuccom. A gépváz mellé belefér még két objektív - nekem három van + egy külső vaku, így aztán gyakran kompromisszumokat kell kötnöm. Jellemzően akkor használom, ha valamilyen eseményen kell fotóznom. Praktikus, mert nem zavar a munkában, és mivel ott lóg az oldalamon, így ha bármilyen felszerelésre (objektív, SD kártya, pótaksi, szűrő stb.) van szükségem, csak lenyúlok és valahol biztosan ott lapul az egyik mellékzsebben, ami kell. Amikor egy ilyen eseményen dolgozom, mindig van egy hely, ahová le lehet pakolni, így valamelyest a tárhely probléma is megoldódik. Persze nem mindig sikerül, volt már, hogy bezárták a holmimat egy templomba, mert "letettem és elhagytam a kiegészítőket". Szóval ezzel érdemes vigyázni. Ami pedig a szívósságot illeti: ez a táska volt velem az emlékezetes szlovákiai WTCC futamon, amikor konkrétan ömlött az eső. A külső borítás teljesen átázott (mert én hülye letettem a földre a futam elején amikor még nem esett, és elfelejtettem fölvenni onnan, amikor rákezdett a vihar), folyt belőle a víz (engem meg a guta ütögetett, arra gondoltam, hogy sikerült eláztatnom a felszerelést). A belső szivacsos rész azonban csont száraz maradt, tökéletesen megvédve a tartalmát.

Nemsokkal később egy véletlen keresgélés során rátaláltam a neten egy másik fotós táskára. Ez a hátizsák kifejezetten utazásokhoz van kifejlesztve, így amikor legelőször megfordult a fejemben a vásárlás gondolata, nem tudtam elképzelni, mit kezdenék én ezzel a tasival. Aztán persze győzött a szív a józan ész felett, és ráklikkeltem a BUY gombra anélkül, hogy választ adtam volna magamnak a kérdésre. Azóta már tudom, hogy az egyik legjobb döntésem volt ez a vétel. A hátizsák ugyanis remek szolgálatot tesz, főként utazásokon vagy olyan helyen, amikor sok motyót kell magammal cipelni.

A hátitáska kialakítása a következő: az alsó rész tartalmaz egy billenthető kipárnázott részt, ahová a felszerelés kerül (ránézésre épp olyan, mint az előbb taglalt válltáska belseje). Az egyes elválasztó elemek testre szabhatóak, tehát gép- és felszerelésmérettől függően alakíthatjuk a kiosztást. A felső rész pedig egy hagyományos rakodós rész, ahová tehetünk szinte bármit. Óriási előny, amikor pl. túrázom vagy a Slovakia Ringen fotózom, mert nem kell aggódni azon, hogy valami otthon (vagy a kocsiban) maradt, én pedig kilométerekre vagyok mondjuk az esőkabátomtól. Ezzel a darabbal bejártam Amszterdamot is (az oda vezető 18 órás buszúttal együtt), és soha nem volt rá panasz. Ráadásul tartalmaz még olyan rejtett zsebeket, ahová elfér egy laptop is, tehát ha kell, akár egy "mini stúdiót" is felállíthatok a helyszínen (ilyenre is volt már példa). És akkor ne feledjük el, hogy van rajta egy beépített állványtartó, egy esővédő réteg (vagy esőkabát, ahogy én hívom), egy rakás cipzáros rész, ahová a szűrők és egyéb apró műanyagtartozékok kerülhetnek. Ezek a lehetőségek persze mind opcionálisak, hiszen nem kötelező használni őket - az esőkabát lecsatolható, az állványt tartó eszközök szintén elcsomagolhatóak, ráadásul az egész alsó rész kiszerelhető (egy egyszerű mozdulattal), így akár egy átlagos hátizsáknak is használható, ha épp nem viszünk magunkkal fotós cuccokat (mondjuk azon el kellene gondolkoznom, hogy mikor volt ilyen :D).

Azért, hogy ne csak dicsérjek: ez a táska sem hatalmas, már ami a védett részt illeti. Persze önmagában véve elképesztő mennyiségű kacat elfér benne (mondom, lenyomtam vele egy 18 órás buszutat és egy 3 napos fotózást a ringen, felkészülve a hőgutára és az instant fagyhalálra is), de ha lenne mondjuk még egy objektívem (vagy egy nagyobb méretű), már bajban lennék. Kényelmesen elfér benne ugyanis (az általam használt kialakításban) egy gépváz, három objektív, egy vaku és az összes többi kacat, amikre eddigi munkám során szükség volt.

Persze az enyémnél jóval komolyabb táskák is léteznek a piacon! Vannak, amelyek kemény külsővel rendelkeznek, kifejezetten a repülőutakra tervezve (olyan is van, aminek a mérete pont megfelel a légitársaságok által előírt méreteknek - se kisebb, se nagyobb), másokat pedig annyi hellyel láttak el, amibe ténylegesen belefér egy mobil stúdió és vagy négy fényképezőgép a maga összes felszerelésével. Persze mondanom sem kell, hogy ezeknek az ára is meglehetősen borsos. Fontos azonban a megfelelő védelem, így ha épp táskát vásároltok a fényképezőgépnek (legyen az egy miniatűr kompakt gép vagy egy hatalmas tükörreflexes masina), mindenképp gondoljátok végig, hogy elegendő védelmet nyújt-e a gép számára (főleg ha utazni is készültök vele), elegendő hely van-e benne a számotokra (nem csak a fotós felszerelésnek - nem árt ugyanis, ha elfér még egy kulacs, termosz, kabát vagy esernyő és nem kell ezek miatt még egy táskát vinned magaddal ami csak feltart a fotózásban), illetve, hogy a céljaitoknak megfelel-e az adott táska (például ha könnyen el szeretnétek érni a benne lévő felszerelést).

fotó: Pexels

Powered by SmugMug Log In