1004_TFP fotózás - atoszphotography

TFP fotózás

Nem vagyok feltétlenül biztos abban, hogy október eleje a megfelelő időpont ehhez a témához, de már beígértem múlt héten (balga módon), hogy egy kicsit körülnézünk a modellfotózás területén. Illetve csak megnyaldossuk a jéghegy csúcsát, mert mint az ismeretes, én magam nem foglalkozom a fényképészet ezen ágával. Elkanyarodtam...

Mi az a TFP? Ez egy rövidítés, amely (természetesen) az angol nyelvből származik. Egy szakkifejezés arra, amikor az ember nem pénzért dolgozik. Na nem a fotós, hanem a modell! A TFP, azaz a time for print / picture (képekért időt) kifejezés akkor használatos, amikor a modell (jellemzően kezdő korában) nem kér pénzt a fotóstól, hanem megelégszik a képekkel (nyomtatott - print, vagy a modern világban már inkább digitális verzióban - picture). Ezekkel a felvételekkel aztán bármit tehet (feltüntetve természetesen a fotós nevét), kialakíthat belőlük egy saját kezdő portfóliót, vagy bővítheti a már meglévőt a jövőbeli potenciális megbízók elkápráztatására. Ráadásul a fényképészünk is jól jár, mert nem kell súlyos összegeket fizetnie a profi szakember idejéért. Igazából tehát ez egy win-win szituáció.

free stock fotó

Oké, de miért érdemes ezt tudni? Nos, az egyik lehetőség az efféle fotózásra, ha például sokat utaztok (nyáron, tudom, azért is írtam az elején, hogy nem a legjobb az időzítés). Egy-egy város szemet gyönyörködtető tud lenni régi épületeivel, váraival, csatornáival vagy épp modern építészetével. Ezeket megörökíteni önmagában egy óriási élmény, ám ha már ráuntál a "város naplementében" stílusú képekre, ideje csavarni egyet a történeten! Miért ne kérhetnél fel egy profi modellt, hogy legyen a fotóid alanya? Mert drága! Vagy mégsem? Nem, ha okosan tudsz keresni!

free stock fotó

Természetesen az ilyen lehetőségek nem teremnek a bokorban, nem találni csak úgy modelleket minden sarkon (nincs áthallás!) egy-egy idegen városban. Nem kell azonban ügynökségekkel hosszasan telefonálgatni és mailezni, tárgyalásokat folytatni, hogy ugyan adjanak már neked egy fotóalanyt kölcsönbe néhány órára. Van erre ugyanis egy remek oldal, a Model Mayhem, amely tökéletesen eleget tesz az elvárásoknak. A weblap célja, hogy összehozza azokat a szakembereket, akik szükségesek egy fotózáshoz. Mindenki önszántából regisztrálhat, legyen akár fényképész, modell vagy sminkes. Egy a fontos: ne akarjuk önmagunkat kedvezőbb színben feltüntetni annál, amennyire jók vagyunk. Ha amatőr vagy kezdő fotósok vagyunk, valljuk be, nem ciki az! Ez már csak a későbbi nézeteltérések elkerülése végett is fontos. Rengeteg fejfájást tud ugyanis okozni, ha a végén a modell nem azt kapja, amit beígértél.

free stock fotó

Ezen a honlapon mi magunk válogathatunk a modellekből lakhely és ár kategóriában (is többek között). Így tehát ha például tudjuk, hogy hamarosan Párizsba látogatunk, és lesz egy szabad délutánunk, akkor érdemes körülnézni a modellek között. Könnyen megeshet, hogy akad valaki, aki ráér abban az időpontban, ráadásul épp portfóliót szeretne építeni, így nem kér pénzt a munkáért, hanem belemegy egy TFP fotózásba is! Természetesen, ha van rá keret, megfizethetünk egy tapasztaltabb modellt is, de akár odahívhatunk egy stylistet vagy sminkest, fodrászt is! Az oldalnak ugyan van fizetős verziója is, de az alapvető funkciók mind ingyenesek.

free stock fotó

Összegezve tehát a TFP fotózás remek lehetőség alacsony költségvetéssel rendelkező amatőr és kezdő fotósok számára, hogy mégis szemkápráztató fotókkal térhessenek haza egy kirándulásról (a táj- és városfotókon felül természetesen). Egy próbát mindenképp megér, ha legközelebb kirándulni indulsz! :)

Powered by SmugMug Log In