0927_Csallóközi vásár - atoszphotography

Csallóközi vásár

Valamilyen kimondhatatlan és megfogalmazhatatlan okból kifolyólag mindig nagyon várom a Hagyományos Csallóközi Vásár (továbbiakban "a vásár") hétvégéjét. Kicsit azért, mert ilyenkor összeverődik a csapat, a baráti társaság, azért is, mert ilyenkor régi ismerősökbe botlik az ember. Kicsit talán amiatt is, mert ez egyfajta ráadás, a nyár vissza tapsa (már ha épp olyan az időjárás), egy utolsó lehetőség a kikapcsolódásra, szórakozásra... no meg persze a fotózásra is! :)

Az idei vásár programja igencsak sűrűre sikeredett (találkozz ezzel, menj el ide, ülj bele abba a hintába :P), így aztán elhatároztam, hogy rögtön az első napon lezavarom a "munka" részét a saját magam által összerakott ütemtervnek. Csütörtökön még volt idő nyugodtan tevékenykedni, az időjárás is kedvezett a fotózáshoz, ráadásul még nem volt akkora tömeg sem, mint hétvégén. Az égbolt ugyan kéklett, és szinte sehol nem volt egy darab felhő sem (bezzeg előző este, milyen gyönyörű naplementét lehetett látni Dunaszerdahely fölött - akkor persze nem volt nálam gép), ami kicsit megnehezítette a munkát és kevesebb teret adott a kreativitáshoz. De abból kell főzni, amid van - ez az eseményfotózás egyik aranyszabálya!

Alapvetően három témában szerettem volna fényképeket készíteni: vásári forgatag - hangulatjelentés az akcióról, a vásár mint egy csallóközi rendezvény bemutatása, kevert fényű felvételek. Mindhárom kategóriának más-más feladata lett volna, az egyik egy pályázathoz készült, a másik a mai blogbejegyzéshez, a harmadikat pedig puszta kihívásnak szántam. Hogy mire föl a feltételes mód? Nos, aznap valahogy nem csókolt homlokon a múzsa, és nem éreztem rá a dolgok lényegére... Nem jöttek az ötletek, nem láttam meg a lehetőségeket. Talán kicsit nagy volt rajtam a nyomás is - a nap szüntelenül ereszkedett le, és tudtam azt is, hogy másnap már nem lesz lehetőségem újra fotózni. Amikor meg találtam egy jó témát, az új focistadion böszme és ormótlan betonlelátói valahogy mindig bezavartak a háttérben (arrafelé megy le ugyanis a nap és mindent kitakarnak, mindenbe belelógnak). Kifogásokat lehet ugyan keresni, de felesleges, mert száz szónak is egy a vége: nem egészen olyan fotók születtek, amilyeneket fejben vizualizáltam előzőleg. A hangulatjelentés csak-csak sikerült, de kevert fényeket sajnos nem találtam (pedig fény aztán volt bőven). Persze azért nem adtam ilyen könnyen a bőrömet, amit tudtam, kihoztam a lehetőségekből! Íme néhány pillanatfotó az idei vásárból:

Itt pedig eljátszottam kicsit a hinták, játékok fényeivel - még ha nem is úgy, ahogy eredetileg terveztem:

2014-ben is fotóztam egyébként a vásárban (tavaly nem, mert azt ugye elmosta az eső), ezeket a felvételeket megnézhetitek itt. Jövő héten azok figyelmére számítok, akik szeretnének kicsit többet megtudni a modellfotózásról. Addig pedig tessék képeket nézegetni, fényképezni és élvezni a vénasszonyok.... indián nyarat! :D

Powered by SmugMug Log In