0920_Nem minden fekete vagy fehér - atoszphotography

Nem minden fekete vagy fehér

Először is köszönöm mindenkinek az aggódást és a gondterhelt kérdéseket, igen, sikerült visszaállítani a képeimet (Lightroom katalógusaimat) :D Most, hogy már (majdnem) minden a régi a rendszeremben (nagyon bízom benne, hogy egy újabb laza öt évet megint kibír ez az új, mert egy horror volt az elmúlt két hét), végre újra foglalkozhatunk a fotózással! Jöjjön egy újabb közönség-kedvenc, ami megérett a válaszadásra!

Múlt hétvégén egy ifjú padavan a következő kérdést szegezte nekem: Te miért nem szoktál fekete-fehérben vagy szépiában fotózni? Először is, szoktam, másodszor pedig ez nem csak akarat kérdése (mondhatni nem minden fekete vagy fehér). Úgy érzem, ezeket az effektusokat egyszerre lengi be valami misztikus homály és az erős túlhasználtság kettőse. Mikor és hogyan érdemes használni őket? Erre nincs helyes válasz, minden csak az ízlésen múlik. Úgyhogy az, ami most következik, szigorúan saját meglátás, nem pedig követendő példa. :)

Legelőször nézzük meg, hogyan lehet fekete-fehér képet készíteni (a szépiát nem taglalom, mert személy szerint nekem nem jön be, de az itt leírtak nagyjából vonatkoznak erre a tónusra is)! Két módunk van rá: az egyik (a nehezebb), hogy már eleve fekete-fehérben készítjük el a fotót. Ehhez nem kell mást tenni, mint a fényképezőgép menüjében kiválasztani a megfelelő menüpontból ezt a funkciót (szinte az összes kompakt gép is tud már ilyet, annyira elterjedt ez a stílus). A nehézségét az adja (mármint nem a kiválasztásnak, hanem az elkészítésnek), hogy utólag már nem vagy csak igen kis mértékben lehet korrigálni a fotón (a színeket teljesen visszahozni pedig lehetetlen). A másik lehetőségünk, hogy a megszokott módon fényképezünk, és csak utólag raboljuk el a színeket a képről. Ezt megtehetjük szinte bármelyik képszerkesztő programmal. Hogy ennek mi a pontos menete, arra hamarosan kitérek.

Egyes művészeknek a névjegyükké vált a fekete-fehér fotózás, ugyanakkor azt tapasztalom a közösségi oldalakon, hogy túlzásba viszik ezt a fajta stílust. Nem minden mutat jól fekete-fehérben, és nem is lesz művészibb egy kép, csak mert ráhúzunk egy újabb réteg előre beállított effektet. Személy szerint én mindig színesben fotózom, és csak utólag döntöm el, melyik fényképből készítem el a fekete-fehér verziót is. Két esetben szeretem ezt a módszert használni: embereknél, amikor valamilyen emóciót sikerül megörökítenem (ezzel is növelve a drámai hatást), vagy pedig olyan esetekben, amikor a színek jelentéktelennek mondhatóak. Utóbbira egy  remek példa (este volt és a kocsi sárgás lámpája megvilágította a kékes aszfaltot, az eredmény egy jelentéktelen színű hatalmas folt a kép közepén):

Most pedig térjünk rá a dolgok mikéntjére! Először is érdemes tisztázni, hogy a fekete-fehér kép valójában nem két színből, feketéből és fehérből áll (ez így most bután hangzik, tudom, de várd ki a végét), hanem tartalmaz számos átmenetet is a kettő között, azaz a szürke 50... 100 árnyalatát! Ezt azért fontos tudni és tisztázni, mert a fekete-fehérré "konvertálás" során a program ezeket a szürke árnyalatokat az egyes színekhez rendeli hozzá (pont mint régen a negatívoknál). Egy példa: ami piros a képen, az biztosan sötétebb, már-már fekete színű lesz az átalakítás után, mint egy világoskék színű tárgy. Éppen ezért érdemes először ugyan úgy megszerkeszteni a fotónkat, mintha a színes verziót készítenénk belőle (gondolok itt elsősorban a színkorrekcióra, mivel ezzel is befolyásolni tudjuk a későbbi fekete-fehér változat hangulatát). Ezt követően pedig alkalmazhatjuk a fekete-fehér szűrőt. Érdemes megnézni a különbséget az egyes preszetek (vagyis előbeállítások) között! Hogy melyik az én kedvencem (programom és preszetem), az maradjon az én titkom ;)

Még egyszer szeretném kihangsúlyozni, hogy a fent leírtakat nem a Bibliából másoltam ki, tehát ez nem egyfajta kötelezően betartandó szabályok összessége. Ez az én munkamódszerem, biztosan van ennél jobb, pontosabb és precízebb is. Az a legjobb, ha sikerül kialakítanod a saját preferenciáidat. Egy azonban biztos: a világon semmi sem fekete vagy fehér! :)

Powered by SmugMug Log In