0823_VCSR 2016 - atoszphotography

VCSR 2016

Különleges és több szempontból felemás napokat tudhatok magam mögött. Részben szerencsés fickónak mondhatom magam, amiért egy csodás (és fotókban gazdag) hétvégén vehettem részt. Másrészt viszont hétfőn utolért a balszerencse is. De kezdjük az elején!

Körülbelül egy hete derült ki, hogy részt vehetek fotósként a VCSR elnevezésű eseményen, amit már hagyományszerűen rendeztek meg a Slovakiaringen (és amire eddig még valahogy sose jutottam el, nem is értem...). A szlovák nagydíjon (Veľká cena Slovenskej republiky) persze nem csak a hazai versenyzők álltak rajthoz, igazi nemzetközi kavalkád bontakozott ki az aszfalton. Rengeteg kategória és kocsitípus mutatta meg erejét a hétvégén, én pedig jól le is fotóztam őket :D

Az időjárás egy langyos péntekkel kezdett be, aztán nem kegyelmezett se versenyzőnek, se szervezőnek, se fotósnak. Szombaton a hatalmas hőség uralkodott a versenypályán, ahol egy deka árnyék sincs (mitől is lenne, hisz nyílt terepen van az egész), oda is égtem mint nagyanyám kalácsa szokott. Vasárnap pedig az esőgumik is előkerültek a folyamatosan változó időben, a hol nedvesebb hol pedig felszáradó félben lévő aszfalt nem könnyítette meg a csapatok feladatát. Persze én örültem neki, mert így izgalmasabbak voltak a futamok és látványosabb képeket lehetett készíteni (+ nem égett tovább a képem :D).

Akárcsak múlt alkalommal a 24 óráson, itt is szerepet kapott az endurance (vagyis megbízhatósági) versenytípus is. No nem egy egész napot köröztek a kocsik, "csak" három órát szombat este, azért így is lehetőségem nyílt remek naplementés-esti képeket lőni. Szerencsére már ismertem a pályát és a lehetőségeket, ezt elegyítve a múltkor szerzett tapasztalatokkal már pontosan tudtam, hogy hova kell álljak, ha a legjobb fotókat szeretném viszontlátni.

Abban a kivételes helyzetben voltam, hogy nem tartoztam senkinek sem elszámolással (magamon kívül persze), így aztán elhatároztam, hogy egy kis kihívás elé állítom magam (ha nincs ugyanis problémánk, miért ne teremtenénk magunknak, nem?). Versenypályán száguldó kocsikról készült fotókkal Dunát lehet már rekeszteni, nekem is van számtalan ilyen felvételem. Épp ezért most úgy döntöttem, hogy kicsit csavarok a történeten. Ráálltam a különleges pillanatokra, momentumokra, megpróbáltam rögzíteni a helyzeteket, amik talán szokatlanok lehetnek azok számára, akik ritkán látnak motorsportot. Szerepet kapott a fotókon a szervezők és a csapatok élete, az öröm és a bánat. A részletek és nem a dokumentálás volt az elsődleges célom. Persze azért készítettem néhány "standard" képet is versenypályán rohanó gépekről, mert hát azt azért nem lehetett kihagyni!

A bejegyzés elején említettem a felemásságot... A remek hétvégét követően jött egy olyan hét kezdet, ami mindenkinél beüt egyszer kétszer. Egy tipikusan olyan hétfő, amire az ember azt mondja a legvégén (meg menet közben is párszor), hogy "ah, ez nem az én napom!" Délelőtt ugyanis nagy lendülettel nekiálltam (volna) a fotók válogatásának, újraszelektálásának, hogy mihamarabb elkészüljek velük és meg tudjam mutatni nektek már ma itt a blogban a kedvenceimet. Csakhogy történt egy (két) kis hiba, porszem került a gépezetbe. Előbb sikerült kitörölnöm az összes felvételt egy laza ámde határozott kézmozdulattal (shift + del, ahogy azt illik). Aztán nagy keservesen visszavarázsoltam a fájlokat, viszont akkor meg a Lightroom program kezdett el velem viaskodni. Lényeg a lényeg, a technika meghalt körülöttem, így kb. délután kettőkor értem csak arra a pontra, hogy beimportáltam minden(?) fotót. Azért a kérdőjel, mert elképzelhető, hogy néhány elveszett, majd csekkolnom kell még őket. Így az van, hogy az egész estés munkám során csak a pénteki felvételekkel készültem el mára. Ezeket láthatjátok a bejegyzésben is, ha pedig rákattintotok, akkor eljuttok a galériához. Folyamatosan frissül majd ez az album, ahogy elkészül egy újabb adag fotó. Jövő héten pedig remélem végre már sikerül megmutatnom nektek a kedvenceimet is. ;)

UPDATE: Közben már elkészültem az összes fotóval, a galériát itt találjátok, jó leskelődést kívánok ;)

Powered by SmugMug Log In