0816_Stock fotózás - atoszphotography

Stock fotózás

Talán már hallottatok róla, talán nem, az is lehet, hogy ti magatok is használtatok (vásároltatok) már stock fotót. Egy azonban biztos: nem árt tisztában lenni ennek a különös világnak a szabályaival! Ha érdekel, mi is pontosan az a stock fotó(zás), mik a trükkjei és feltételei fényképész és felhasználói oldalról, bátran merem ajánlani a további olvasást! ;)

Először is tegyük tisztába: mi az a stock fotó? "A stock fényképezés a fotózás egy olyan területe, ahol az illusztrációnak szánt fényképeket előre elkészítik, majd képügynökségek által tárolt adatbázisokból (stock = raktár/készlet) elérhetővé teszik." - írja a Wikipédia. Egyszerűbben: olyan fotók hada, amelyek nem megrendelésre készülnek, hanem általános képek, amik "majd valamikor valakinek biztosan jók lesznek valamire". Ilyenek például egy bögre kávé, egy nyaraló ember vagy épp egy alma egy asztalon. De inkább mutatok néhány példát:

Ezeket a képeket rendszerint marketing célokra használják fel pont a semlegességük miatt (illetve épp azért semlegesek, hogy bárki felhasználhassa őket - oda-vissza működik a szimbiózis). A stock fotóknak alapvetően két fajtája létezik: az ingyenes és a fizetős (igen, nyugaton ennek is van kultúrája, vannak olyan "elvetemült vadállatok", akik kőkemény dollárokat fizetnek egy fotóért, hogy fel tudják azt használni saját plakátjukra, prospektusaikra). Az első kategória bárki számára elérhető, vannak kifejezetten free stock felvételekre szakosodott weboldalak. Ezeket - ahogy a nevük is mutatja - bárki bármire felhasználhatja mindennemű beleegyezés vagy felhasználói feltétel nélkül. A második csoportba tartoznak azok az ügynökségek, akik tudatosan és profi módon gyűjtik ("raktározzák") a stockokat, hogy aztán majd eladva azokat profitot termeljenek.

Miért fizetne bárki is egy stock képekért, ha vannak ingyenesek is? Nos, itt megint a kultúra és a színvonal lép a színre. Az ingyenes fotók bárki számára elérhetőek, így benne van a pakliban, hogy azt a képet, amit egy vállalkozás arculati elemként szán felhasználni, más is megtalálja könnyű szerrel és tucatjával kezdi el posztolni a neten. Egy valamire való cég ad a megjelenésére és az egyediségre (és nem az első fotót használja fel plakátnak, amit a gugli kidobott a keresés során). Ezek a fotók egyébként nem drágák, pár dollártól már beszerezhetőek. Az ár nagyban függ a fénykép méretétől is. Bizonyos oldalak pedig garantálják (nyilván némi plusz költségért) a kizárólagosságot - azaz csak korlátozott számban engednek letölteni egy képet a fent említett probléma kiküszöbölése érdekében.

Ami az egyik oldalon kereslet, az a másik oldalon kínálat - azaz, ami a cégek és üzletek számára felhasználható kép, az számunkra, fotósok számára egy jó(?) lehetőség! Létezik ugyanis stock fotózás (ahogy a bejegyzés elején a wiki magyarázattal már lelőttem a poént), ami tulajdonképpen nem egy önálló műfaj, mégis sokan szakosodnak rá. Vannak ugyanis bizonyos íratlan szabályok, amiket be kell tartami ezeknél a felvételeknél. Az egyik legfontosabb talán a negatív terület, azaz, hogy helyet kell hagyni a fotó témája mellett a cégek logóinak vagy feliratainak. De ez még csak a jéghegy csúcsa...

Ha mindenki ezreket kereshet a stock képekkel, akkor hol a buktató? Ott kérem, hogy a stock fotópiac is (mint szinte minden más) telített. Persze sok ilyen kép kell, mert rengeteget töltenek le nap mint nap és szükség van az utánpótlásra, de ahogy már írtam is, vannak fotósok, akik kifejezetten erre szakosodtak. Olyan felszerelésük és stúdiójuk van, amivel nem tudunk versenyre kelni mi, egyszerű népek. Ráadásul egy-egy fényképért nem is fizetnek olyan sokat, épp ellenkezőleg, röhejesen keveset kaphatunk abból az összegből, amit az ügynökség elkér a felhasználóktól (megközelítőleg 25 cent/kép). Persze próbálkozni szabad, ha keresed a kihívásokat, úgy érzed, fekszik neked ez a stílus és szeretnéd szélesebb körben is elérhetővé tenni a fotóidat. Így ugyanis lényegesen több felhasználóhoz ér el a munkád, mintha te magad kezdenél el képeket árulni a saját oldaladon. 

A nehézségek között meg kell még említeni, hogy az elbírálás igen szigorú! Az általad beküldött képeket előbb manuálisan megvizsgálják, elég éles-e, nincs-e szennyeződés a szenzoron, nem használtuk-e túlságosan is a képszerkesztő szoftvereket. Tucatnyi kritériumnak kell megfelelni, mire "átmegy" egy fotó a rostán. Azután azonban bekerül egy hatalmas adatbázisba, ahonnan már bárki letöltheti. Létfontosságú a kulcsszavak és címek, leírások megfelelő használata, ebben a nagy virtuális káoszban ugyanis minél jobban jellemzed a képeidet, annál könnyebben akadnak rá az érdeklődők. Természetesen minden oldalnak más-más szabályrendszere van. Egyes helyekre könnyű bekerülni, de nehéz megfelelni, máshol előbb megnézik, mit tudsz, és csak utána tölthetsz fel tartalmat. Érdemes, sőt, KÖTELEZŐ ELOLVASNI tüzetesen és alaposan az egyes ügynökségek feltételeit, akár többször is. Ha esetleg kedvet kaptál, íme néhány ilyen stock fotós oldal: iStock, Getty Images, Fotolia, Dreamstime, Bigstock, Shutterstock. Egy tipp: érdemes több oldalnál is próbálkozni, akár ugyan azzal a sorozattal is. A stock kategóriába egyébként szinte bármi beletartozik, nincs megkötés, hogy mit nem szabad fényképezni. Sosem lehet tudni, hogy épp ki milyen kép után kutat (lásd a néhány extrém példát a bejegyzésben, amelyben végig stock képeket használok).

Ha azonban maradsz a felhasználói oldalon, akkor is érdemes ezentúl figyelmet fordítani az egyes fotók kezelésére, ha épp keresel egyet mondjuk egy power point prezentációhoz. A google keresőrendszerében rá lehet például szűrni a szabadon felhasználható képekre, vagy egyszerűen csak írjuk be a free stock kifejezést, és akkor biztosak lehetünk benne, hogy megfelelően jártunk el. Ha mégis beleszaladnál egy vízjelezett fényképbe vagy vektorgrafikába (főleg, ha az valamelyik stock oldalé), akkor ne légy rest fizetni a felvételért. Ne feledd, ezzel nem (csak) az oldalt támogatod és jogtisztán jársz el, hanem a fotós munkáját is értékeled, aki fáradozott a kép elkészítésén.

Powered by SmugMug Log In