0809_Nagytakarítás - atoszphotography

Nagytakarítás

Rengeteg szó esett már a fényképezőgép helyes használatáról, tárolásáról, beállításáról, arról, mennyire fontos az ismerete, hogy csukott szemmel is elő tudjuk hívni bármelyik setupját. Ám ezek az ismeretek mit sem érnek, ha gépünk kifogásolható képeket készít mondjuk egy hatalmas ujjlenyomat miatt, ami a lencsén terpeszkedik. Vagy ha épp használnánk a masinát, de koszos és ragad az egész. Kellemetlen, ráadásul károsíthatja a drága berendezést is a hanyagság! Jöjjön most néhány kérdés (és persze válasz is) ezzel a témával kapcsolatban.

Mikor érdemes megtakarítani a felszerelést? Ami azt illeti, nem kell túlzásba esni és paranoiásan levakarni az utolsó sor védőréteget is az objektíveinkről (mert bizony van rajtuk ilyen) minden egyes használatot követően. Én személy szerint általában vagy akkor takarítok, ha szemmel láthatóan mindig ugyan azon a helyen valamilyen zavaró folt vagy pötty van a képeimen (és ezáltal értelemszerűen az objektív valamelyik lencséjén is), vagy akkor, ha nagyon koszos, mocskos helyen használtam a gépet (rendszerint szabadtéri fotózások után - lást Slovakiaring, Veréb fesztivál).

Melyik megoldás a jobb? Ha a gyártóra vagy valamelyik profi cégre bízzuk a takarítást, vagy mi magunk állunk neki a "nagymosásnak"? Nos, nekem személy szerint még nincs tapasztalatom az ilyen cégekkel és szolgáltatásokkal, de sok rosszat hallani róluk! Láttam már olyat, hogy egy fotós sérülten kapta vissza postán az objektívet, de olyanról is hallottam, hogy koszosabban jött vissza a gépváz, mint ahogy az illető elküldte. Szóval azt javaslom, inkább mi magunk végezzük a takarítást. Ha körültekintőek vagyunk és a megfelelő eszközöket használjuk, akkor nem követhetünk el hibát.

Mit kell tulajdonképpen megtakarítani? Alapvetően az objektíveket, a gépvázat, a szenzort és a tartozékokat. Kezdjük a legegyszerűbbel, az objektívvel! Általában langyos vízbe keverek valamilyen konyhai tisztítószert vagy ablaküveg tisztán tartására alkalmas szert. Ezt követően rongyot vagy drótkefét mártok a tálba, és jó vizesen megdörgölöm a lencséket és az objektív külsejét is...

:D Hagyok időt... Természetesen NEM használok se vizet se drótkefét... Fussunk neki még egyszer! Az objektív megtisztításához egy levegőpumpát használok az első körben. Ennek feladata, hogy közelről tiszta levegőt fújjunk a lencsére, ezzel eltávolítva az apró szennyeződéseket, port, koszt (vagy épp fűszálat, nem tudom, hogy hoztam össze, de a legutóbbi alkalommal még azt is találtam az egyik apró bemélyedésen). Én egy kisebb verziót használok (az utazó fajtát, ha úgy tetszik, mert gyakran viszem magammal, ha valahova fotózni indulok), de van ennél nagyobb kapacitású verzió is. Sőt, ha tényleg alaposak szeretnénk lenni, használhatunk boltban kapható sűrített levegőt is. Fontos megjegyezni, hogy SOHA NE FÚJJUNK vagy LEHELJÜNK a lencsére (szájjal), mert azzal csak többet ártunk, mint használunk. A leheletünkben ugyanis az apró nyálszemcsék ugyan úgy rákerülnek az objektívre, mint a szennyeződés. Ez egy nagyon rossz megszokás (mindent úgy fújunk le szájjal), amit sokáig tart leküzdeni.

A következő lépésben egy kétállású ecseté a főszerep. Ezzel gondosan megtisztítom az objektív külső részét (a lencséhez nem nyúlok vele, csak a széléről próbálom meg kifelé irányú mozdulatokkal eltávolítani az esetleges maradékokat, amikkel a levegő nem bánt el). Ha valami szennyeződés nagyon rátapadt a felszerelésre, akkor visszahúzom az ecsetet egy kattanásnyit, és úgy agresszívebben és erősebben tudom használni azt.

Ezt követően jön a toll második funkciója, amikor is a másik végén található finom, gumírozott korongot hívom segítségül. Ez konkrétan a lencse megtisztítására alkalmas, másra ne használjuk! Szépen, óvatosan, körkörös mozdulatokkal takarítsuk meg az első és a HÁTSÓ lencsét is! Ne felejtsünk ki semmit sem. És a lencséhez még csak véletlenül se érjünk hozzá kézzel! Ha nagyon nagy a baj (értsd: nagyon retkes a lencse és az eddig felsorolt praktikák egyike sem vált be), akkor használhatunk speciálisan finom felületek tisztítására alkalmas rongyot. Szárazon is hatásos, de akár lencsetisztító sprével is megnedvesíthetjük a kendőt.

Fontos még megjegyezni, hogy ha zoomos objektívvel dolgozunk, csavarjuk ki azt, amennyire csak lehet, hogy hozzáférhessünk az apró zegzugokhoz, egymásba csúszó felületekhez is. Ne hagyjuk el a lencsesapkákat és egyéb fedő- és védő tartozékok megtakarítását sem! Ha az objektív(ekk)vel végeztünk, jöhet a gépváz!

A külső takarítás ugyan úgy zajlik, mint eddig - levegő, ecset. Fordítsunk különös figyelmet az LCD kijelző és a kereső takarítására is! Ezek szoktak a legkoszosabbak lenni. Oké, most jöjjenek a kényesebb részek - a gép belseje. Ha csak nem muszáj, ne babráljunk a szenzorral. Ezt a részt tényleg érdemes szakemberre bízni, mert könnyen kárt tehetünk benne, és ezáltal gyakorlatilag teljesen tönkre is tettük a gépet. Én magam sem takarítottam még soha saját kezűleg érzékelőt. Ha feltétlenül tisztítani akarjuk ezt a kényes részt, akkor használjuk a kamera beépített funkcióját. Már a legegyszerűbb tükrös gépek is rendelkeznek az úgynevezett image sensor cleaning technikával. A lényege, hogy az esetleges porszemeket finom rázkódással tessékeli odébb a fényképezőgépünk. Ennek használatához csak helyezzük egy stabil felületre (asztalra) a gépvázat és aktiváljuk a funkciót. Nem tart tovább pár másodpercnél. Ha pedig mindenáron bele szeretnénk piszkálni kézzel is a szenzorhoz (amit még egyszer hangsúlyozom: nem ajánlok), akkor válasszuk a mirror lock-up menüt, majd nyomjuk le az exponáló gombot. Ezzel a tükör felnyílik, és addig úgy is marad, míg ki nem kapcsoljuk a gépet. Figyeljünk oda, hogy az aksi fel legyen töltve, nehogy menet közben a tisztítás alatt zárjon vissza a tükör!

Ha mindennel végeztünk, ne feledjük megtakarítani még a kiegészítő felszerelést sem: állványt, szűrőket, táskát, mert ha tiszta környezetben tartjuk a gépet és odafigyelünk a szabadtéri használatnál, akkor sok időt spórolhatunk meg magunknak. Különösen igaz ez nyáron, amikor nyaralás, kirándulás alatt többször is "megsétáltatjuk" fényképezőgépünket. Ha például tengerparton használjuk, érdemes védeni a sós víztől (gondolok itt a vízpárára is) és használat után azonnal megtakarítani, mert a parányi szemcséjű homok szó szerint mindenhová befurakodja magát. A kirándulás végeztével (vagy nyár végén - nálam ez a bevett szokás) pedig végezzünk egy nagytakarítást. Kellemes tisztogatást mindenkinek! :D

Powered by SmugMug Log In