0607_Hogyan készült? - atoszphotography

Hogyan készült?

Avagy frissítő nyári háttér pár centből otthon, házilag! A mai blogbejegyzésben elmesélem, hogyan fotóztam le a facebookon már bemutatott kivis képet. A legjobb móka benne, hogy semmi nehézséget nem tartalmaz és szinte semmilyen kiadással nem jár az egész, mindössze pár kivi kell hozzá és egy bármilyen fényképezőgép! Bárki elkészítheti akár házilag is a felvételt!

Mindenekelőtt azonban szeretném leszögezni, hogy maga az ötlet nem saját, egy fotós oldalon láttam egy hasonló képet. Valamiért nem hagyott nyugodni a gondolat, vajon sikerülhetne-e nekem is elkészíteni ugyan azt a fotót (vagy legalábbis hasonlót). Nagy kihívások elé állított a feladat, mivel ezelőtt még sosem foglalkoztam tárgy- vagy reklámfotózással. Miért? Mert nagyon sok felszerelés kell hozzá, alaphangon 5-6 lámpa a tökéletes megvilágításhoz (a drágábbik fajtából), egy stúdió, lehetőleg hatalmas térrel, hogy variálni lehessen a már említett fényforrásokat... És ez még csak a jéghegy csúcsa. Ez a fotó viszont... valamiért úgy éreztem, elkészíthető akár fillérekből is!

Nézzük a hozzávalókat: két kivi, néhány citrom (és így máris két képünk lesz), egy üveglap és pár fotós ketyere. És a mi a lényeg: csupán egyetlen fényforrás (igazából kettő, mert a Napot is használtam)!

Elkészítés: karikázzunk fel egy (két) kivit vagy citromot nagyjából egyforma méretű, kb. fél centi vastag szeletekre. Helyezzük őket tetszés szerinti formában (lehetőleg kör alakban) egy üveglapra valahol az ablak mellett úgy, hogy a Nap rásüssön a kiviszeletekre. Fontos, hogy az ablak diffúzorként működik majd, megszűri a napfényt, hogy ne legyen túl kemény a beérkező fény (lásd az előző heti bejegyzésben bővebben). Jelenleg itt tartunk:

Már így sem rossz, ám ha ennél is érdekesebb fotót szeretnénk, akkor csavarhatunk még egyet a történeten. Helyezzük úgy az üveglapot, hogy kétoldalt alátámasztjuk valamivel, ezáltal átláthatunk rajta. Ez azért kell, mert a következő alkalommal alulról fogjuk megvilágítani a szeleteket. A legelső próbálkozásnál közvetlenül a kivi alá helyeztem a fényképezőgép külső vakuját, ami szemből (alulról) világította meg a gyümölcsöt. Fontos megjegyezni, hogy a vakut manuális módba kapcsoltam és a minimális értéken (1/128) villantottam el távkioldóval.

Tűrhető, de nem az igazi. És végképp nem az, amit az eredeti képen láttam. Mi a gond? Az, hogy az alulról érkező vakufény egyfajta hideg, kékes hatást kölcsönöz a fotónak, ráadásul túlságosan előhozza az üveg részleteit, amit nem szeretnék. Mi a megoldás? Fogjunk egy fehér anyagot (esetemben a derítőlapot vetkőztettem le és tettem az üveglap alá a fehér felületét), legyen az egy rajzlap, lepedő, bármi, ami fehér színű. Helyezzük a gépet állványra, ha lehet, vagy kérjünk meg valakit, hogy segítsen tartani a vakut. Ezúttal ugyanis fentről lefelé, a fehér felületre irányítjuk a fényét, hogy onnan visszaverve világítsa meg a kiviszeleteket.

Néhány próbát követően kész is a várt végeredmény! Alulról megvilágított kiviszeletek egy üveglapon! Ilyen egyszerű! Persze nem árt türelmesnek lenni, nehéz ugyanis eltalálni a megfelelő beállításokat. Ezek ugyanis sok mindentől függhetnek (milyen távol van a kép tárgya a fehér felülettől, milyen vastagok a szeletek, milyen erős a napfény és még sorolhatnám). Használhattok szép nagyra nyitott rekeszt (alacsony értéket), mivel a szeletek mind egy síkban fekszenek, ezért nem lesz gond a mélységélességgel. Záridőnek 1/200-nál semmiképp se használjatok rövidebbet a vaku szinkronsebessége miatt. A villanás erejét pedig manuálisan szabályozzátok.

Még néhány adalék: próbálkozhattok makróobjektívvel vagy előtétlencsékkel is, ha van otthon, vagy akár a fényképezőgépetek beépített makró funkciójával. Ezzel még érdekesebbé tehetitek a fotót. Én személy szerint csak egy 55-200 mm-es telét és a már említett vakut hívtam segítségképpen ehhez a mutatványhoz. Ha egyik sem áll rendelkezésetekre, az se baj, az alap objektív is megteszi, csak közelebb kell tenni a gépet az üveglaphoz (ebben az esetben semmiképp se használjatok vakut felülről, még akkor sem, ha a fényképezőgép "ragaszkodik hozzá"). Nézzétek meg a végeredményeket! Sok sikert kívánok mindenkinek, aki elkészíti a képet! Jó szórakozást! :)

Powered by SmugMug Log In