0412_Hogyan fotózzunk versenyautókat? - atoszphotography

Hogyan fotózzunk versenyautókat?

Még mielőtt rátérnék mai témánkra, engedjetek meg nekem egy gyors összegzést (főként a magam kedvéért, mert azt sem tudom, hol áll a fejem :D). Borzasztóan sűrű hétvégén vagyok túl, tele fotózásokkal, eseményekkel. A felgyülemlett képek száma elég nagy, ráadásul a feldolgozásukra sem volt még időm. Ezért is van az, hogy például a második Random Session-ről a részletes összefoglaló csak a hét második felében (de az is elképzelhető, hogy a jövő heti blogot kiváltva) érkezik majd. Annyit azonban elárulok, ismét remek időtöltésnek bizonyult a vasárnapi. Ennyit elöljáróban, most pedig térjünk rá mai fő témánkra :)

Hogyan fotózzunk versenyautókat? - Nos először is szükség lesz néhányra az említett gépjárműből. Erre remek lehetőség Dunaszerdahely környékén a Slovakiaring. Most hétvégén (április 15-16-17.) ismét ellátogat hozzánk a túraautó vébé mezőnye. Láthatunk majd csodaszép Porsche GT kocsikat, az ETCC mezőnyét és persze Michelisz Norbit is, aki a franciaországi nyitóhétvégén két harmadik hellyel kezdte az évet. Kicsit elkalandoztam (ideje visszavedleni újságíróból és motorsport-fanból fotóssá :D)! A lényeg, hogy aki nemcsak szurkolni szeretne, hanem remek képeket is készíteni, az ragadja meg az alkalmat a hétvégén!

Egy másik fontos kellék az autóversenyek fotózásához (a versenyautókon kívül) a fényképezőgép. Általánosságban elmondható, hogy a fotósok mindig azt mondják, nem a technika készíti a képeket, hanem az ember. Én ezzel azért nem teljesen értek egyet, ráadásuk jelen helyzetben kifejezetten igaz, hogy nem elegendő "akármilyen" fényképezőgép a feladatra. Miért? Mert ezek a kocsik viszonylag gyorsan mozognak, így nehéz őket elkapni a megfelelő pillanatban. Jöjjön most néhány jó tanács azoknak, akik mégis megpróbálkoznak vele:

1.) Felszerelés
Ahogy már az előbb említettem, ebben a helyzetben nem sokat várhatunk el egy kompakt géptől. Sokkal inkább érdemes próbálkozni egy tükörreflexes masinával a beállítások variálhatósága miatt (higgyétek el, kelleni fog). Ami az objektíveket illeti: 200-as, 300-as vagy annál nagyobb fókusztávolságút ajánlok. Ez alatt az érték alatt csak parányi pötty lesz majd a kocsi egy nagyon színes képen.

Jó ha van az objektívednek képstabilizátora, ami abban segít (ahogy a neve is mutatja), hogy nagyobb távolságból se legyenek bemozdultak a fotóid. Ugyanis minél nagyobb a fókusztávolság, annál nagyobb az esélye annak, hogy berezeg a kép (vagyis hát a kezed). Ha nincs ilyen beépített lehetőség az objektíveden, akkor nincs gond, mert van megoldás. Használj állványt (három- vagy egylábút)! 

És még egy hasznos kellék! Mivel kinn, a szabadban zajlik az esemény, nem árt felkészülni a rossz időre sem. Védd önmagad és a felszerelésedet is a nagy szél és eső ellen! Mindig legyen nálad vastag pulcsi, vízlepergető kabát, esetleg gumicsizma, és persze az esővédőről se feledkezzünk el (a gépvázra, az objektívre és a fotós táskára egyaránt!). Ha pedig nagyon erős a szél, semmiképp se cserélj objektívet, vagy vedd ki az aksit esetleg a kártyát a gépből a helyszínen!

fotó: ModelMayhem.com

2.) Beállítások
Ha olyan fényképezőgéppel rendelkezel, amely engedi az egyéni beállításokat, akkor ezt használd is ki! Javaslom a zársebesség módot (Nikonoknál S, Canonoknál Tv jelzés a módválasztó tekercsen). Nem kell tőle megijedni, ez csupán annyit tesz, hogy mi magunk állíthatjuk be a zársebességet (vagyis azt az időt, ami alatt elkészül a kép). Ezt az értéket érdemes öt századmásodpercre, vagy annál rövidebbre állítani (mivel gyorsan mozgó objektumokat próbálunk elkapni). Ebben a módban nem kell foglalkoznunk a rekeszértékkel, a fényképezőgép automatikusan állítja azt be.

3.) Helyszín
Persze, tudom, már tisztáztuk, olyan helyszínt kell keresni, ahol vannak versenyautók :D De azon belül, mégis hova érdemes állni a versenypályán? Nos, ha van rá lehetőséged, akkor mindenképp egy egyenes végére állj, hogy a kocsik lehetőleg veled szembe érkezzenek. Ezáltal sokkal könnyebb dolgod lesz, mert a) nem kell annyira kapkodni, mert szemből a mozgás annyira nem érzékelhető, így van időd megkomponálni a képeket, és b) használhatsz hosszabb záridőt, ezáltal rosszabb fényviszonyok között is készíthetsz éles képeket.

FONTOS megjegyezni, hogy sose állj olyan helyre, amit nem a szervezők jelöltek ki a szurkolók vagy fotósok számára. Ha nem pályaversenyről van szó, SOHA ne állj a külső kanyarívre (pl. rally esetében), mert ha a pilóta hibázik, a kocsi a te irányodba fog sodródni.

4.) Tippek, trükkök, technikák
Ha megfogadjátok az előző pontban leírt tanácsomat, és szembe álltok a versenyautókkal, érdemes a fókuszkövetés módot választani az autofókusz menüjében. Mivel a kocsi folyamatosan velünk szembe érkezik, egyre csökken a távolság közte és az objektívünk (igazából a kamera érzékelője) között. Ez az üzemmód ezt hivatott kiküszöbölni. Amíg félig nyomva tartjuk az exponáló gombot (értelemszerűen a fókuszpontot pedig a kocsira állítottuk), addig a kamera folyamatosan újra fókuszál és kiszámolja a változó távolságot.

Ha nincs lehetőségünk szembe kerülni a masinákkal, akkor sincs gond. Alapvetően kétféle képet tudunk készíteni. Az egyik, amikor teljesen megfagyasszuk a pillanatot. Ennek előnye, hogy a kocsi teljes egészében, minden részletével együtt jól látható. Hátránya, hogy úgy néz ki, mintha kérésünkre odaparkoltak volna a versenygéppel a pálya közepére (értsd: nem látszik a mozgás a képen). Nehézsége, hogy nagyon rövid záridőt (3 ezredmásodperc) kell használni, ezáltal sötét lesz a képünk (vagy képzajos, ha megemeljük az érzékenységet).

A másik lehetőség, amikor követjük a kocsi mozgását. Ebben az esetben az autó éles, csak a háttér mosódik el az objektív mozgásának hatására. Záridő tekintetében nem tudok írni irányszámot, hiszen sok mindentől függ ez az érték. Féktávon, kigyorsításon vagy az egyenes közepén ugyanis teljesen más a tempója egy ilyen autónak, így a zársebesség is ehhez képest módosul. Érdemes próbálgatással kitapasztalni a megfelelő arányt. Előnye, hogy végre megkapjuk a várt hatást (már ami a mozgást illeti), hiszen a képek sokkal dinamikusabbak lesznek (mivel a forgó kerekek és a háttér elmosódik). Hátránya igazából nincs, a nehézségét pedig az okozza, hogy még mindig nagyon gyorsan mozgó tárgyakról beszélünk. Sok gyakorlást igényel a valóban jó kép elkészítése.

Bármelyik technikát is próbáljátok ki a fentiek közül, érdemes egy trükköt alkalmazni. Ez pedig az úgynevezett back focus. Már a legegyszerűbb tükörreflexes gépek is képesek rá, lényege pedig, hogy a fókuszállítást nem az exponálógombra, hanem egy tőle függetlenre állítjuk át. Ezzel azt érjük el, hogy előre tudunk fókuszálni ezzel a másik gombbal (tehát előre be tudjuk állítani élesre azt a pontot, ahol majd le akarjuk kapni a kocsit), az exponálógomb lenyomásakor pedig már csak el kell készíteni a képet (így elkerülhetjük azt, hogy a gép újrafókuszáljon, vagy akkor kezdjen el fókuszpontot keresni, amikor a kocsi a kiszemelt helyre ér).

Még valami, ami segíthet! Állítsd a gépedet sorozatfotózásra! Így - vaktyúk is talál szemet alapon - sokkal nagyobb eséllyel készítesz majd pontosan beállított, jól fókuszált képet. És ne érezd magad rosszul emiatt, a profik is ezt a trükköt használják ;)

5.) Nehézségek
Milyen nehézségekbe ütközhettek a fényképezés során? Nos a sportfotózás az egyik legnehezebb műfaj, mert bármilyen ágáról is legyen szó, az esetek többségében gyorsan mozgó tárgyakat vagy embereket kell elkapnunk. Nem árt tehát ismerni az adott sportágat, tudni azt, mikor hol érdemes állni, hova kell figyelni, honnan várható az akció. Ami még problémát jelenthet, az a fény. Sajnos a nagy fókusztávolságú objektívek hátránya, hogy kevés fényt engednek át az érzékelőkre. Ráadásul nagyon rövid záridőt is kell alkalmaznunk, így könnyen előfordulhat, hogy már akkor sötétek lesznek a képek, ha például elbújik a nap a felhők mögött. Mit lehet ilyenkor tenni? Sajnos nincs sok választásunk, emelni kell az érzékenységet (és ezáltal a képzajt is). Ami még problémát okozhat, az a kocsik követése. Nehezebb, mint elsőre látszik!

Ha most csalódott vagy, mert elolvastad ezt a sok szakmai maszlagot és még csak nem is érdekel az autósport... nos, van egy jó hírem! A fent leírtakat bármilyen sportág fotózásánál felhasználhatod. Sőt, nem kell, hogy sportról legyen szó, elég, ha gyorsan mozgó objektumokat (gyerekeket, háziállatokat) szeretnénk lencsevégre kapni! Bízom benne, hogy ezzel a néhány tanáccsal hozzájárulhattam a jobb fotók elkészítéséhez. Hétvégére jó szurkolást és persze kellemes időtöltést (fotózást) kívánok!

Powered by SmugMug Log In