0216_Vízjel - atoszphotography

A vízjel kérdés

Most egy olyan téma következik, amely hosszú hosszú idők óta fontos kérdés a fotós társadalomban. A kezdők mindig felteszik, a tapasztaltak pedig mindig válaszolják. Általában - mint oly sok minden - ez a téma is két részre osztja a fényképésztársadalmat. Hogy ne ködösítsek tovább (ha a címből nem derült volna ki), ma a vízjelről és annak használatáról lesz szó.

Használjak-e vízjelet a képeimen? - bár annyi euróm lenne, ahányszor ezt tőlem kérdezték közvetlenül vagy közvetetten. Az igazság az, hogy ebben a kérdésben sincs egyértelmű válasz. Nem lehet jól vagy rosszul dönteni. Megoszlanak a vélemények. Vannak, akik azt mondják, ha vízjelet teszel a fotóidra, azzal teljesen elrontod az élményt, a látványt, a kompozíciót. Főleg ha nagy és otromba megkülönböztetőjelről beszélünk. Mások szerint azonban ez az egyetlen megoldás arra, hogy ne lopják el képeinket. Persze erre aztán jön a másik oldal (teljesen érthető és elfogadható) válasza, miszerint "A mai világban, ha felrakod a netre a képeid, onnantól kezdve semmi az ég világon nem képes megvédeni azokat". Most akkor mi az igazság? És mit érdemes tenni?

Bal oldalon az eredeti fotó, míg jobb oldalon a vízjelezett. Erre az eseményre egyedi megkülönböztetőjelet készítettem, mert eredetileg úgy volt, hogy nyomtatásba is kerülnek majd a képek. A lényeg, hogy mindenki döntse el, neki melyik verzió tetszik jobban és mennyire teszi tönkre a látványt a vízjel.

Mint azt ahogy már az imént említettem, nincs helyes válasz erre a kérdésre. Épp ezért csak a saját véleményemet és meglátásomat tudom elmondani. Aztán lesz, aki egyet ért velem, és biztosan akad majd olyan olvasó is, aki nem. Személy szerint nem kedvelem a vízjeleket a képeken, mert valóban elrontják a hatást - még ha nagyon pici, aprócska jelről is van szó. Ha az ember csak egy aláírást biggyeszt a fotóira, vagy nagyon elhalványítja a saját megkülönböztetőjelét, annak sok értelme (és haszna) nincs, így hát kénytelenek vagyunk nagyobb méretű vízjelet választani.Ugyancsak problémát jelenthet az elhelyezés is. Hova tegyük? Ha belehelyezzük a fotó tárgyába, egy mintába vagy fontos részbe, azzal elrontjuk a saját képünket és így semmi értelme sem lesz az egész hadműveletnek. Ugyanakkor legyünk őszinték, egy homogén, összefüggő felületről, vagy akár a kép sarkáról manapság már alap szintű képszerkesztő programismeret birtokában is játszi könnyedséggel távolítható el a vízjel. Inkább "lopják el" egy fotómat egészben, minthogy megcsonkítva közzétegyék valahol, levágva annak szélét vagy alsó (felső) részét. Én személy szerint ezért nem használok vízjelet.

Hogy egész biztosra mehessek a döntésemmel, készítettem egy saját kis beosztást, amit nem kötelező sem követni, sem elvetni. Ha megbízásból dolgozom (tehát a képek elkészítéséért valaki fizetett), akkor nem használok logót a fotókon. Bár egész nyugodtan vízjelezhetném ezeket a sorozatokat és galériákat is (mert ugye a készítője a képeknek attól még én vagyok), nem érzem fair húzásnak a megbízómmal szemben. Amely képeket pedig csak úgy, hobbiból lövök, és esetleg felteszek netre, azokra értelemszerűen érkezik az a bizonyos megkülönböztetés.

Powered by SmugMug Log In