0126_dilemma - atoszphotography

Dilemma

Egy héttel ezelőtti, a fotókiállításról szóló kis írásomat egy poénos kis történettel zártam le. A leírt helyzetbe pont a zsűrizést követően botlottam bele, de nem ez volt az első eset (és feltételezhetően nem is az utolsó), amikor ilyesmit hallok. Hasonló témával foglalkozott az a cikk is, amely a Szeretlek Magyarország nevű oldalon jelent meg, és amelyet én magam is megosztottam a facebook oldalamon. A kettő - talán - nem véletlen egybeesés, ezért is gondoltam arra, ideje lenne nekem is állást foglalnom ebben a témában.

Persze nem én vagyok az első fotós, aki ezzel a témakörrel foglalkozik. Nem is az a célom, hogy új elmélettel álljak elő, vagy új vallást teremtsek :D Egyszerűen csak elmesélem, én hogy látom ezt a "jó géppel könnyű szép képet készíteni (csinálni)" helyzetet.

A fényképészek többsége szentül hiszi, hogy egy jó képhez nem kell száz vagy akár ezer eurós nagyságrendű felszerelés. Ha az embernek jó szeme van hozzá, és persze a jókor van jó helyen, ugyan olyan csodálatos fotókat képes készíteni telefonnal, mint egy komolyabb tükörreflexes fényképezőgéppel. Erről tanúskodik a következő kijelentés is: "Tudnotok kell viszont, hogy a fotózás számukra hivatás, és nem olyan egyszerű jó minőségű, színvonalas képeket csinálni, mint gondolnátok." - olvasható a cikkben. Szóval egyáltalán nem könnyű jó képet lőni, bármi is legyen a kezedben!

Mi a helyzet a másik oldalon? Itt is egyoldalú a vélemény, hiszen mindenki ugyan azt fújja. Az átlagember (gondolok itt azokra, akik azt állítják "Azzal a fényképezőgéppel én is tudnék klassz fotókat lőni!") mind azt gondolja, hogy egy jó gép jó képet is készít. Az az általánosan elfogadott vélekedés, hogy a fotós drágán dolgozik, és különben sem csinál semmit, csak a gombot nyomkodja.

Vegyük szépen sorba a felsoroltakat! Először is, NEM a gép készíti a képeket. Mármint de, csak ahhoz be is kell állítani azt. Bizonyítékként álljon itt az alábbi videó (alap angol tudás szükséges):

Röviden összefoglalva: a fotós (Jessica Kobeissi) fogta a fényképezőgépét, és nővére kezébe adta (nagy lélekjelenlétről és bátorságról tanúbizonyságot téve ezzel). Hogy hányadikra sikerül elfogadható képet készítenie? A videóból kiderül.

Alapvető hiba még (s mivel ez egy külön kérdéskör és ennek megfelelően egy külön imát is megér, ezért csak érintőlegesen foglalkozva vele most), hogy az embereknek fogalmuk sincs arról, mit csinál egy fotós. Illetve azt hiszik, hogy van, de igazából nincs. Csak sejtik. Úgy, ahogy a kőműves sem CSAK falat húz, a festő sem CSAK házat fest, a fotós sem CSAK fényképez (nyomkodja a gombot). Emellett még ezer más tényezőre kell figyelni (és itt most csak a fotózás idejére gondolok). Nem mindegy, hol fotóz az ember, miről készít képet, milyen objektívet használ, honnan jön a fény vagy milyen színű a plafon és milyen magasan van az (nagylevegő). Szóval NEM csak gombot nyomogatunk, amikor fényképet készítünk.

Hogy én személy szerint melyik táborhoz tartozom? Nos... Nem, jó képet nem könnyű készíteni, még egy "drága" géppel sem. Sőt, néha, egy-egy szituációban elfog az az érzés, hogy lábon lövöm magam a sok beállítási lehetőséggel. Kell hozzá tehetség, kell hozzá szépérzék, kell hozzá kreatív látásmód. Észre kell venni az adódó helyzetet, meg kell látni a remek lehetőségeket és - egyáltalán nem utolsó sorban - el kell tudni készíteni a képet, ami a fejünkben kirajzolódott. Néha mindezt a másodperc töredéke alatt.

A kép készítését megelőzően épp a Slovakia Ring fő lelátóján sétáltam, amikor megláttam ezt a jó kis kompozíciót. Sok idő azonban nem volt a tétlenkedésre, mert a kocsit épp betolták a boxba. Még pár másodperc, és oda a remek lehetőség. Így hát gépet emel, beállít, komponál, élességet állít és elsüt!

És akkor még nem beszéltünk a különféle fotózási technikákról, íratlan szabályokról, amikkel szintén illik tisztában lenni. DE ha mindez megvan, akkor bizony nem árt, ha az ember nyakába ott lóg egy tükörreflexes gép. Általánosságban elmondható, hogy az emberek nem ezeket a kompozíciókat nézik, és nem mondják rá egy képre, hogy rossz, csak mert nem tartottunk be bizonyos szabályszerűségeket. Erre a legjobb bizonyíték a facebook és az ott található képáradat (néha az agyam eldobom, milyen fotókat töltenek fel az emberek - és mivel feltöltik, gondolom azokat jónak is találják). Az átlag szem számára a szín, a kontraszt és az élesség sokkal fontosabb - még ha ezzel nincs is tisztában - mint a különleges képkivágás vagy éppenséggel az érdekes látószög (csak, hogy néhány példát mondjak a teljesség igénye nélkül). Utóbbi esetben valóban könnyebb dolgunk van egy jobb felszereltséggel rendelkező fényképezőgéppel, mint egy telefonnal vagy kompakt kisgéppel. Az is sokat segíthet, ha közelebb tudunk menni a témához, ha a biztonsági őr nem küld el bennünket, valahányszor emeljük a gépet.

Hogy ki mit vall és melyik oldalon áll, azt mindenki döntse el maga. Én valahol megpróbálom megtalálni a középutat. A tükörreflexes gép sem készít magától képet (pláne nem jót), és telefonnal is lehet érdekes, izgalmas fotót lőni, ha nincs más az ember keze ügyében.

Sony Xperia SP

Nikon D3100 18-55mm

Powered by SmugMug Log In