0105_újév - atoszphotography

Új esztendő, új kihívások

Igaz a legutóbbi bejegyzés óta csak egy hét telt el (ugyan úgy, mint eddig bármikor), mégis sok minden változott. Legfőképp az évszám a naptáron (ami akár a saját képeidet is tartalmazhatja). Ha már itt tartunk, aki még nem látta, itt egy összeállítás pár elégedett ügyfél még vidámabb rokonáról, hozzátartozójáról, akik karácsonyra valamilyen fotós ajándékot találtak a fenyőfa alatt:

Igazából erre nem is akartam kitérni most, úgyhogy nekifutok ennek a bejegyzésnek még egyszer. Először is boldog és sikerekben, örömben és szerencsében gazdag új esztendőt kívánok minden kedves állandó és visszatérő olvasómnak. Remélem a szilveszteri buli nem vadult el nagyon sehol sem, és a bálokban is mindenki remekül érezte magát. Ahogy azt a múltkori posztban ígértem, ma egy kicsit megpróbálok a jövőbe látni és előre vetíteni az idei terveket. Ugyanakkor mivel leesett a hó, és gondolom vagytok páran, akik szeretnétek ilyen időben képet készíteni, összeszedtem néhány fontos tudnivalót ezzel kapcsolatosan, amit a második részben találtok. Bizony, ma az imént felsorolt prózai okokból kifolyólag két részre osztom a bejegyzést :)

Vágjunk is bele (mert a végén hosszabb lesz a bevezetés mint maga a tartalmi rész)! Sajnos kristálygömböm nincs, időgépem meg pláne, így nagyon messzemenő célokról nem tudok (és nem is szeretnék) beszélni. Persze azért nekem is - mint minden vállalkozó szellemű embernek - vannak céljaim, terveim és elképzeléseim a jövőt illetően. Ilyenkor januárban, amikor mindenki fogadkozik, azt hiszem nekem is illik valamivel előrukkolnom.

Ha a közeljövőt nézem (ami értelemszerűen sokkal tisztább és világosabb, mint az év másik fele), elmondhatom, hogy számos meglepetés vár mindenkire, aki aktívan figyeli és követi a munkásságomat. Csak, hogy pár konkrétumot is mondjak (mert a végén még vaktölténnyel levegőbe pufogtatás lesz a posztból), várható egy közös együttműködés az egyik szépségápolási termékeket forgalmazó cég tanácsadóival (a részletek még nem egészen tisztázottak), készülök a februári szerelmesek napjára is, és persze folytatódnak a portréfotózások, amint előbújik a nap majd tavasszal.

A 2016-os évben is maradok az alapoknál, továbbra is szeretnék eseményeket és sportot fotózni (természetesen az örök kedvenc portrézás mellett). Ez utóbbival kapcsolatban már szintén folynak a tárgyalások. Mivel semmiféle titoktartás nem köt, elmondhatom, hogy épp min ügyködöm. Szeretnék az egyik motorsport-csapatnak fotózni az idei szezonban. Ez a mondat nem hosszú és leírni is könnyű, de sokkal nagyobb súllyal bír, mint elsőre hangzik. Persze egyenlőre mindez csak terv (annál azért egy hangyabokányival több), szóval ne vegyétek készpénznek, amit most leírtam. Egy biztos, ha bármi változna, itt értesülhet mindenki első kézből ;)

És akkor jöjjön az a bizonyos második rész (azért sem húztam el nagyon az előző szekciót, hogy ez ide még beférjen). Tegnap leesett a hó, de mivel ilyen melegek vannak mostanság, nem várhatok ezzel a témával még egy teljes hetet (mert addigra az is lehet, hogy már a hóvirág fog előbújni és arról kell beszélnünk). Gondolom (remélem) sokan szeretnétek képeket készíteni a szabadban, amikor szépen havazik odakinn. Ez a feladat könnyebbnek tűnik, mint azt az ember gondolná. Anélkül, hogy belemennék a részletekbe, jöjjön néhány hasznos tudnivaló a hóban való fotózásról!

Az első és legfontosabb tanács: öltözzetek fel melegen és rétegesen! Az első és legfontosabb fotózással is összefüggő tanács, hogy figyeljetek oda a fehéregyensúly-fókuszpont-expozíció hármasára (fokozottabban, mint máskor). Hogy mit is jelent ez pontosan, és miért kell különös figyelmet szentelni nekik, nos... máris fordítok kínairól. A hó általában egy nagy és összefüggő fehér takarót képet a tájon. Mi persze tudjuk, hogy ez hó, de a fényképezőgépünk - legyen az bármilyen okos is - nem tudja (még az enyém se, pedig ez aztán még tőlem is okosabb néha). A fényképezőgép azt látja, hogy egyrészt túl sok a fehér szín a képen, ezért elállítja a fehéregyensúlyt. Erre a problémára a megoldás az lehet, ha manuálisan állítunk fehéret a képeken. Akinek nem képes erre a gépe, vagy nem szeretne a mínusz fokokban ezzel játszani, az állítsa a fehéregyensúlyt felhősre, ezzel kerültök ugyanis a legközelebb az igazsághoz (és a fehér színhez).

A következő problémát a kép expozíciója ("világossága" ha úgy tetszik) okozhatja. Mivel a hó fehér, így (túl) sok fényt ver vissza a fényképezőgép mérőeszközére. A gépünk így hajlamos túlságosan elsötétíteni a képet, ami persze nem lesz helyesen beállítva, mert valójában nem olyan fényes a táj, mint azt a gépünk gondolja. Persze erre is van megoldás, a legegyszerűbben az expozíció-korrekcióval tudtok ezen segíteni. Próbáljátok egy vagy két lépéssel is akár feljebb állítani (becsapni a gépet) a helyes fényerősség érdekében. Érdemes még megemlíteni a fent említett harmadik összetevőt is. Előfordulhat, hogy a nagy, fehér és egybefüggő hóréteg miatt a gépetek nem vagy csak nagyon nehezen képesek megtalálni a fókuszpontot. Ilyenkor állítsátok be manuálisan a fókusztávolságot, vagy ha ez nem lehetséges, akkor valamilyen tereptárgyra (fára, bokorra, ami nem egyszínű) mérjétek azt, majd félig lenyomva a gombot visszaállni az általatok kívánt képkivágásra és elkészíteni a fotót.

Végezetül pedig néhány technikai probléma az igazán hardcore fotórajongóknak. Van egy rossz hírem (csak azért, nehogy azt gondoljátok, hogy csak a számat téptem, amikor a legelején azt mondtam, nem egyszerű a hóban fotózni - így volt, tekerj csak vissza), a hideget nem szeretik az aksik és az elemek. A fényképezőgép sokkal hamarabb fog lemerülni 0 fok alatt, mint azt megszoktad nyáron vagy benti körülmények között. Érdemes tehát pótaksit vagy elemet vinni magaddal, ha hosszabb ideig kattogtatnál a szabadban!

Még egy fontos megjegyzés: a fényképezőgép (most figyelj) elektronikát tartalmaz (akinek újat mondtam ezzel az...). A lényeg: az elektronika nem szereti a vizet (hó formájában sem)! Ez persze nem azt jelenti, hogy egy kis hószállingózásban ne lehetne előkapni a gépet, de azért figyeljetek oda rá, ha jobban elkezd havazni. Ha lehet, azért így is próbáljatok meg fedezéket találni a gépnek (akár saját testetekkel is felfogni a havat és a szelet), amikor pedig nem használjátok azt, kerüljön vissza a mindig gondosan lezárt táskába. Léteznek "esőkabátok" is a kamerákra, ilyet is érdemes használni. Persze home-made zacsi is kerülhet a gépre (az is több a semminél), érdemes azonban megjegyezni, hogy az nem fog teljesen jól szigetelni.

De bármennyire is odafigyeltetek és óvtátok a gépet, még mindig van egy ádáz (rohadék) ellenség, ez pedig a hideg! Illetve nem maga a hideg, hanem az úgynevezett kondenzáció vagy kicsapódás, ha úgy tetszik. Ahogy bevisszük a gépet a meleg szobába, a felületén lévő víz és pára egyből lecsapódik a gép külső és (sajnos) belső felületén egyaránt. És amint már említettem, az elektromosság és a nedvesség nem jóbarátok! Ha lehet és megoldható, akkor a gép kerüljön bele a táskába még odakinn, és aztán fokozatosan vigyétek csak be a melegre. Ha ez nem kivitelezhető, az aksit, elemet és memóriakártyát akkor is vegyétek ki még mielőtt belépnétek a lakásba. Ezután pár óráig hagyjátok a gépet a táskában pihenni.

Persze a fent leírtak egyike sem garancia a tökéletes téli kép elkészítésére, sem pedig arra, hogy nem éri baj a gépeteket. Azért nem árt, ha észben tartjátok a leírtakat, mikor fotózni indultok. Ha bármilyen kérdésetek lenne, zargassatok bátran a facebookon vagy üzenetben! A jövő hétig hasznos fotózgatást kívánok! :) 

Powered by SmugMug Log In