1229_top5 - atoszphotography

TOP 5+1

Ilyenkor az év utolsó napjaiban általában az ember megpróbálja összegezni, mi is történt vele az elmúlt 365 napban (én legalábbis ezt szoktam). Nincs ezzel másképp a NatGeo sem, a minap beleszaladtam egy cikkbe, amiben összegezték a legjobb 2015-ös fotóikat. Ezt az írást egyébként tegnap én magam is megosztottam a facebookon, s ezzel együtt tettem egy ígéretet is. A mai blogbejegyzésben visszatekintek, megmutatom nektek az én kedvenceimet a 2015-ös évből.

Naivan azt hittem, hogy pár perc alatt összeszedem majd a kedvenceket, mert fejben úgyis már megvan a lista. Általában, ha fotózok valahol és készül egy valamilyen módon kiemelkedő kép, azt az ember megjegyzi. A gond csak ott kezdődött, hogy átnézni is kb. fél napig tartott csak a mappákat, nem beszélve a képekről. Aztán a válogatás se ment olyan könnyedén, mint azt az elején gondoltam. Az egyik mappában is találtam említésre méltó képet, a másikban is szembejött egy nagy kedvenc... A végén ott tartottam, hogy kőkeményen neki kellett állnom a kiválogatott képek kiválogatásának :D

Na de - ahogy Sanyi barátom mondaná - egy szónak is száz a vége, jöjjön az én TOP 5+1-es listám az idei képekből.

5.

Ezt a fotót idén augusztusban lőttem Amszterdamban. Volt szerencsém ott tölteni egy hónapot, és ezalatt akarva-akaratlanul is ráéreztem a város igazi feelingjére. Persze sok biciklis-hidas képet látni a neten a városról, én magam is készítettem jó néhányat, de ez az egy számomra akkor is a legkedvesebb. Amikor megláttam a narancs színű csengőt, egyből tudtam, hogy a megfelelő koncepcióval és ezzel lehet igazán bemutatni azt az életképet, ami valóban jellemzi a várost (tudom, mert amint leszálltam a villamosról két nagy táskával az odaérkezésemkor, egyből el akartak ütni biciklivel :D Nem volt könnyű megszokni a jelenlétüket).

4.

Tavaszi kép (gondolom rájöttetek), igazából nincs mögötte különösebb sztori. Szép idő volt, délután jártunk, a nap még épp nem kezdett el ereszkedni, én meg gondoltam egyet, fogtam az "utazós motyót", és belevágtam a természetbe. Mondjuk ez pont egy út menti fa ága, a fotó még az odaúton született. Mentem, megláttam, megtetszett, megkerestem a napot a háttérben és a végén megtetszett a kép :) A fotó egyébként szerepel a 2015-ös természet témájú naptáramban is.

3.

Bár híve vagyok a hirtelen, lesből elkövetett portréknak, de ez nem olyan. Ez volt az egyike az első hivatalos munkámnak, még idén ősszel. A fotózás alanya Zsófi volt, és ha hiszitek, ha nem, még sosem modellkedett  azelőtt. Igazából elmondta, hogy eléggé félénk a kamera előtt (pedig az objektív nem harap), de mivel már ezer éve ismerjük egymást, bizalommal fordult hozzám. Nos, a közös együttműködésnek meg is lett az eredménye, íme az egyik legjobban sikerült kép (bár neki nem ez lett a kedvence, azt hiszem egy ilyen háttérinfót elárulhatok). Ez a felvétel végül bekerült az elsődleges portfólióalbumomba is, amit itt találtok meg a főoldalon. Azt, hogy fővesztéssel jár-e, amiért kitettem oda is meg ide is a képet, nem tudom :D

2.

Ismét egy kép a 2015-ös naptárból. Ez már ősszel készült, méghozzá Dunatőkésen a malomnál. Azt szerettem volna, ha sikerül megörökíteni az évszak szépsége mellett a helyet egy kicsit másabb, különlegesebb oldalról bemutatva is. Bár azt mondják, egy kép szépségét és értékét nem az adja, hogy mennyit dolgozott a fotós az elkészítésével (ezzel egyébként maximálisan egyetértek), én mégis leírom röviden, milyen technikával készült a fotó. Mindenképp szerettem volna egy képet a holtágról úgy, hogy a híd jellegzetes mintázatú korlátját nem komponálom bele az előtérbe. Ezt azonban nehezebb volt megvalósítani, mint reméltem, mert az a fránya korlát mindig belelógott a keresőbe. Gondoltam hát egyet, és leeresztettem a gépvázat a nyakba akasztós kötél segítségével a hídról. Pár tesztkép után megtaláltam a megfelelő helyet, beállítottam az időzítőt, megvártam, míg abbamarad a gép hintázása, és bumm, itt az eredmény.

1.

Aki valaha is járt már az oldalamon, olvasgatta a facebookomat, beszélt velem vagy csak hírből tud rólam valamit, az biztosan találkozott már ezzel a képpel. Igen, gyakran posztolom, sokszor megmutogatom, minden toplistámba belerakom, mert imádom! Hogy miért? Egyrészt, mert ez lett az egyik legjobban sikerült képem, amit eddigi karrierem során készítettem. Másrészt pedig, mert tele van érzelmekkel. A fotón Michelisz Norbi autóversenyző (az egyik példaképem), kb. 10 perce szállt ki a kocsiból. Még csak péntek van, ami azt jelenti, hogy a WTCC szabadedzését tartották (aminek szinte semmi tétje nincs), az ő arcán mégis látszik a csalódottság és talán egy pici aggodalom, kétségbeesés, amikor az elmúlt 30 percet összegzi a rajongólnak, akik persze azonnal körbevették őt. Bár nem a képhez tartozik, de azért, hogy teljes legyen a történet, elmondom: végül egy defekt (DNF) és egy 8. hely lett a vége. Joggal érezte tehát Norbi azt, ami ki is ült az arcára már pénteken.

+1

És egy ráadás, mert nem tudtam dönteni a két kép közül. Mindkettőt egyaránt szeretem, és nem volt szívem egyiket se "második kedvencnek" titulálni. A kép szintén a holland fővárosban készült életem egyik legnagyobb kalandja során, és most, hogy jobban belegondolok, a háttértörténete is hasonló, mint a másik (csengős) képé. Fogtam a gépet, nyakamba vettem a várost, és elindultam bele az ismeretlenbe. Na jó, nem, ezt a részét már ismertem Amszterdamnak, mert előtte gondosan végigjártam a terepet. Készültem ugyanis kifejezetten esti képek készítésére, és nem szerettem volna azzal bajlódni, hogy keresem a helyeket (na nem mintha olyan nehéz lenne ebben a gyönyörű városban témát találni). Gondosan bejártam tehát ezt a területet még nappal (egy héttel a fotózás előtt), de ami este a szemem elé tárult, az sokkal csodálatosabb volt, mint vártam. Nem tudom, miért épp ez tetszett meg a sok-sok kép közül. Nem fűződik különösebb emlék vagy történet ehhez a hídlábhoz, egyszerűen csak megszerettem ezt a helyet.

Ezek tehát a kedvenceim 2015-ből. Ha neked is vannak saját fotóid, mutasd meg és meséld el a háttétsztorit nekem és mindenki másnak facebook oldalamon. Választhatsz a saját képeim közül is, és elmondhatod, miért tetszett meg épp az a felvétel. Ha pedig véleményed lenne a top 5-ös listámról, azt se tartsd magadban! :D Jövő heti blogbejegyzésemben (előreláthatólag) elmesélem, mik a fő céljaim és terveim a 2016-os évre. Addig is kellemes szilveszterezést és B.Ú.É.K! :)

Powered by SmugMug Log In